top of page
Buscar
  • solifocrenovables

Instal·lació AC Coupling amb Loxone

Si be normalment ens posicionem de cares a l’aprofitament de l’energia solar sense necessitat de bateries, avui portem al blog un cas especial d’implementació de bateries en una instal·lació d’autoconsum: un AC coupling en residencial amb control per domòtica.

Per començar: que es un AC Coupling?



En instal·lacions amb bateries podem carregar-les o bé amb un regulador solar en la part de corrent continu (DC) o bé podem carregar les bateries amb un inversor fotovoltaic per la banda de corrent altern (AC), o bé de les dues maneres alhora.





En principi, si el consum es concentra a hores nocturnes, es a dir, que l’energia solar primer s’utilitza per carregar bateries i després es consumeix, es més adient optar per una configuració en DC Coupling, ja que redueix pèrdues per transformar dues vegades de DC a AC. Si al contrari hi ha consums importants durant el dia, s’aconsella fer-ho en AC.

En el nostre cas, tot i tenir consums durant la nit, hem escollit una configuració en AC. Les dades de partida que tenim són les següents:

  • 1,4 kW de potència contractada (i la distribuïdora no deixa pujar més si no es canvia l’instal·lació a trifàsica)

  • Tot i canviar a trifàsica la potència màxima podria arribar a 4kW

  • Els pics de consum son de 4,6 kW (cuina, forn, piscina, rentadora, rentavaixelles)

  • Ha de ser una instal·lació sense excedents ni compensació.

Per evitar canviar la instal·lació a trifàsica, amb el cost que comporta, necessitem una instal·lació que inclús amb les bateries descarregades agafem de la xarxa 1,4kW màxims. L’avantatge principal del sistema proposat es que tenim un inversor de xarxa Fronius que ens pot arribar a donar 3,6kW durant un bon dia sumats a la potencia del Victron Multiplus II de 5kVA (màxim dona 4kW), tot això sumat als 1,4kW de xarxa. La bateria escollida es una Powerbox 7.5 de Dayness amb 7,2 kWh útils.




El gran handicap per contra es el control a realitzar de la instal·lació.

Victron te una funció interessant per reduir els pics: el Power Assist. Aquest manté les bateries carregades per a descarregar-les només quan la xarxa es insuficient.


Però que passa amb l’autoconsum? Si mantenim les bateries carregades de xarxa quan brilla el sol no aprofitarem l’energia, sols pels consums actuals, pel que necessitem incorporar un dispositiu que gestioni la bateria i la “divideixi” per a autoconsum i tallar els pics. Això només ho podem fer amb domòtica. Loxone s’encarrega d’enviar informació al Victron per a decidir en quin moment s’ha de descarregar la bateria i en quin moment agafar de xarxa.


Amb aquest sistema aconseguim un control òptim i fiable tot i la complexitat, que en un futur podem inclús escalar per a controlar càrregues que no siguin crítiques (piscina, etc...).








Fins aviat,

Esperem fer-ne moltes més així!

81 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page