- solifocrenovables
Projectes camper amb Victron
En aquesta nova entrada parlarem de les possibilitats que te els sistemes Victron en instal·lacions de furgonetes camper i autocaravanes. Posarem com a exemple la nostra furgoneta que estem homologant com a furgó-taller.
En una camper tenim dos tipus de consum, a 12V en corrent continu i a 230V en corrent altern. Per exemple, els consums a 12 V, poden ser llums, carregador usb, ràdio/musica, televisor, nevera, calefacció,... pràcticament tot. Pels aparells grans normalment tindrem un inversor de 12V a 230V encarregat de suplir consums més esporàdics com pot ser un ordinador, una minipimer o fins i tot un microones.
La bateria secundaria serà l’encarregada de donar la potència i l’autonomia desitjada per tots els nostres consums, podent estar segons el cas fins a 3 dies sense encendre el motor i sense sol, però es molt diferent un tipus de bateria que un altre. Quin escollim?
Bateria
Tenim diverses possibilitats en funció de l’ús que hi farem i del pressupost que tinguem:
Bateries AGM
Aquest tipus de bateries està format per plaques de plom amb un absorbidor de l’àcid en forma d’esponja. Al ser bateries sellades es poden col·locar en múltiples posicions (no cap per vall). Son les més econòmiques i les de bona qualitat poden aguantar entre 400 i 600 cicles de càrrega i descàrrega. Tenen bona capacitat per donar pics alts de consum. Per contra, son pesades, i no es recomana descarregar-les per sota del 60% del SOC (Estat de càrrega. 100% = bateria carregada).
Bateries de gel
Les bateries de gel, també tenen plaques de de plom, però la diferència està en que l’electròlit esta gelificat, evitant besaments. Aquest tipus de bateries es poden col·locar en qualsevol posició. Estan dissenyades per fer càrregues i descàrregues suaus, amb bons rendiments si carreguem des de una placa solar per exemple. Poden durar entre 600 i 900 cicles fins al 50% del SOC i inclús més les de bona qualitat, però son considerablement més cares. El punt negatiu es que son molt més delicades que les AGM, necessitant un bon regulador de càrrega i una bona configuració per evitar “fer bullir” l’electròlit, ja que el dany seria irreparable.
Bateries de liti
Es la tecnologia més avançada i també la més cara. Aquestes bateries tenen unes característiques excepcionals en quant a durabilitat i descàrrega. La duració mínima està en torn als 3000 cicles al 20% del SOC. La tensió de les cel·les es molt constant amb descarregues fortes, que poden arribar a 1C (descarregar el total de capacitat de la bateria en 1 hora) en continu. Per contra necessiten un sistema de gestió de les cel·les per garantir la seva vida útil ja que evitarà que es facin malbé d’hora, es descompensin les cel·les o carreguem amb baixes temperatures. Aquest es el BMS. Per internet podem trobar cel·les i BMS per preus molt competitius, però ens hem d’assegurar del proveïdor.
En el nostre projecte hem escollit una bateria de liti de 100Ah amb cel·les Litokala i BMS JBD amb Bluetooth, una bateria petita però suficient ja que tindrem poc consum (ús esporàdic de cap de setmana). Comptem 3 dies d’autonomia amb la nevera i llums i càrregues de mòbil.
Carregador
La càrrega de la bateria la farem per dos costats:
Des de la placa solar: instal·lem una placa solar de 400Wp Hyundai (sobredimensionada) amb un regulador Victron Blue Solar 75/15. Aquest ens donarà una potencia de càrrega màxima de 220W. Els paràmetres de càrrega son totalment configurables. A més te una sortida de càrrega “Load”, de la que podem penjar els consums fins a 15 A.
Des de l’alternador de la furgo: com la bateria principal es de diferent tecnologia (Plom), necessitem controlar els voltatges que entren a la bateria secundaria. Així instal·larem un convertidor CC-CC Victron Orion Smart 12-12/18, amb Bluetooth, que detecta quan el motor està funcionant per carregar la bateria. També utilitzarem el contacte remot activat per un relé per carregar només amb l’alternador quan la bateria baixi del 40% de càrrega per estalviar combustible i prioritzar la càrrega solar.
Inversor
L’inversor ens apartarà els consums en corrent altern. Els inversors de Victron fan una ona sinusoidal pura, pràcticament millor de la que tenim de xarxa. Son aparells de molt bona qualitat.
Hem escollit un model Victron Phoenix 12/500. Aquest model no té carregador de xarxa. Si l’objectiu de la camper es viure-hi recomanaria un Multiplus de Victron per tenir possibilitat de carregar a un càmping per exemple. S’ha de vigilar si tenim una nevera a 230V que la potència d’arrancada pot arribar a ser de 7 cops la potencia nominal durant uns segons, pel que s’ha de tenir en compte per escollir l’inversor..
Dispositiu GX
Un accessori opcional que instal·lem es una RaspBerry Pi 3B, amb el sistema operatiu Venus OS instal·lat. Aquesta farà la funció d’un Cervo GX de Victron. S’ha d’agrair a Victron que el seu software sigui lliure i modificable, amb moltes integracions. Escollim la Raspberry per preu bàsicament. Aquesta val 80€ amb carcassa i font d’alimentació, mentre que el Cervo val 360€.

A la Raspberry hi anirà connectat tots els aparells de Victron amb el cable Ve direct a USB i el BMS amb comunicació UART, amb un cable USB a RS485. Per llegir el BMS hem d’instal·lar uns drivers apart que ha creat la comunitat Victron. També li posarem el mòdem 4G LTE de Victron, connectat directament a aquesta. Aquest mòdem ens permetrà tenir connectat a internet el sistema, saber la ubicació de la furgoneta per GPS i llegir les dades en remot amb el portal VRM de Victron.
A més el dispositiu GX (en aquest cas la RasPi) te un relé programable que utilitzarem per a encendre l’Orion i se li poden afegir sondes de nivell de dipòsit, per les aigües netes i brutes, sensors de temperatura, etc...
Esquemes
En el nostre cas hem posat tots els extres a mode de demostració, però tot a la vida es pot simplificar. A continuació proposem un parell d’esquemes per a mostrar aquests aparells i les seves possibilitats (extrets de Victron).
Instal·lació bàsica amb bateria de plom placa i relé

Instal·lació amb bateria de Gel i monitor de bateries i placa

Instal·lació amb bateria de lliti full

Si necessiteu assessorament, per a fer el plantejament elèctric d’una camper consulteu-nos sense compromís.