top of page
Buscar
  • solifocrenovables

Rehabilitació energètica d'una masia (I)

Actualizado: 3 dic 2021

En la nostra primera entrada del blog volem mostrar un projecte que s’ha realitat en dues fases, amb l’objectiu d’aconseguir que una masia on hi resideixen 2 persones sigui pràcticament autosuficient a nivell energètic, o si més no, que el 100% de l’energia que es consumeix sigui d’origen renovable. Entre les dues actuacions hem incorporat un sistema de calefacció central amb una hidroestufa de pellets i un sistema fotovoltaic d’autoconsum.




Per començar, expliquem per sobre les dades de la casa.

Aquesta està ubicada a la província de Barcelona, a les vores de Martorell, però apartada del nucli urbà. Es tracta d’una casa de mitjans del segle XIX d’uns 80 m2 amb grans murs de pedra sense aïllar, cosa que fa que a l’hivern sigui molt freda.

En quant a l’estat actual, el sistema de calefacció era amb radiadors elèctrics a les habitacions i una estufa de llenya al menjador. L’aigua calenta la produïen amb un termo elèctric.

Tots aquests factors feien que la casa a l’hivern fos inhabitable a la pràctica, de fet, abans d’instal·lar la calefacció l’ús era esporàdic: només es feia servir als caps de setmana. Tot i aquest ús, hi havia un gran consum elèctric i no s’arribava a una temperatura de confort a l’interior.

S’ha de dir que aquest tipus de cases amb murs amples treballen molt be si hi viu gent permanentment: els murs emmagatzemen energia calorífica durant el dia i l’alliberen poc a poc durant tota la nit. Aquest es el principi de la inèrcia tèrmica i es per això es gastava molta energia en escalfar els murs per un ús de dos dies a la setmana.


Per començar l’estudi, vam realitzar una certificació energètica per a conèixer el total de l’energia que es consumiria a nivell anual. També vam realitzar un estudi de càrregues tèrmiques, que ens dona la potència instantània que la casa cedeix a l’exterior.


Amb això obtenim un consum anual de 13199 kWh/any. D’aquí podem deduir el cost que tindríem per escalfar la casa, si:

  • Instal·lem caldera de pellets: es l’energia més barata, a 0,05€/kWh, suposa uns 660 € anuals.

  • Amb calefacció elèctrica: a 0,15€/kWh, suposa uns 1980 € anuals.

  • Amb gasoil, a 0,1€/kWh, son uns 1320 € a l’any.

Ja de per si es interessant el canvi a una energia renovable pel que ens podem estalviar i amortitzar la instal·lació en pocs anys.

Per a dimensionar la caldera, comptem amb unes pèrdues calorífiques d’uns 12 kW el dia més desfavorable segons els càlculs realitzats i tenint en compte la temperatura mínima històrica de la localitat.

Escollim doncs una hidroestufa de pellets marca Boreal de 16kW, per a instal·lar-la al menjador i substituir la vella estufa de llenya. Amb les hidroestufes a diferència de les calderes, que només fan aigua calenta, també escalfen l’aire de l’estància on es troba i podem veure el foc.



El circuit hidràulic constarà de 85 elements d’alumini repartit en les diferents habitacions, un tovalloler al bany i una vàlvula de 3 vies per a generar aigua calenta amb un interacumulador. La pròpia hidroestufa ja incorpora la bomba circuladora i el seu vas d’expansió, pel que la instal·lació es força senzilla.


Per acabar amb aquesta fase, fem un altra certificació energètica amb els canvis i obtenim una clara millora en la qualificació:

· Abans:


· Després:



Gràcies per llegir-nos, seguirem amb la segona part!






153 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page