top of page
Buscar
  • solifocrenovables

Rehabilitació energètica d'una masia (II)

Actualizado: 13 dic 2021

En aquesta segona part parlarem de la part elèctrica, i es que volem aconseguir una casa totalment autosuficient, si més no, que tots els imputs energètics provinguin de fonts renovables.

Avui parlarem de l’energia solar fotovoltaica i com amb una instal·lació combinada de solar i biomassa pot reduir els consums elèctrics (o d’energia final) optimitzant els recursos en un mon en que cada cop més serà més difícil l’accés a l’energia.

Les dades de partida per fer la instal·lació varen ser les gràfiques de consum obtingudes de la factura de la llum, aquestes però, no mostren una corba real, ja que l’ús de la casa era de caps de setmana fins l’abril.


A més al maig es va instal·lar la hidroestufa de pellets pel que com es pot observar, al desembre no va pujar exageradament el consum elèctric. Suposem doncs uns consums continuats d’uns 200 kWh, 250 els mesos d’hivern.

Per a calcular l’aportació solar hem de tenir en compte uns quants factors:

  • Orientació del teulat,

  • Inclinació del teulat

  • Ombres

  • Dades climàtiques de la zona

Tot això ho calculem amb el software PVGIS, i fent una visita in situ per a saber les ombres que ens afecten. En el nostre cas, hi ha certes ombres que ens afectarien a final del dia solament i a l’hivern. El teulat te una inclinació de 20º aproximadament i un azimut a 66º Oest.

Segons aquestes dades, per cobrir aquesta demanda es suficient amb una instal·lació de 2kWp, pel que optem per una instal·lació de 5 panells Canadian Solar de 450Wp, amb un total de 2,25 kWp.


L’estructura d’aquest teulat es digna de nombrar ja que al ser una masia antiga, la seva composició està formada per bigues de fusta, entrebigat, lloseta ceràmica i teules. Una fixació normal no seria bona en aquest cas ja que traspassaríem el teulat a sobre de l’habitació. El que vàrem fer va ser massissar les teules on hi clavàrem els espàrrecs amb formigó fibrat, de tal manera que qudés una base sòlida a proba dels anys i el clima. El resultat es el següent:




Per altra banda, l’inversor que instal·larem es un Fronius Primo de 3kW. Aquest es especialment interessant ja que ofereix una excel·lent fiabilitat i uns bons perifèrics per a futures ampliacions, a destacar l’Ohm Pilot de Fronius que ens permetria l’aprofitament dels excedents per a escalfar un termo elèctric.



Així acabem per avui,

Fins la propera



73 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page